Tijdens de expositie ‘Stuifmeel” in het Oude Raadhuis te Aalsmeer van 31-1 t/m 17-3-2013 is onder meer werk te zien van

Monic Persoon – Fotografie

Het werk van Monic kennen we voornamelijk vanwege de prachtige verstilde schoonheid van mooie Aalsmeers plekjes, die zij op bijzondere en geheel eigen wijze weet vast te leggen.

Doorlopend hangen er van haar hand steeds wisselende zwart-wit portretten van lezende Aalsmeerders op hun favoriete plekje met hun favoriete boek in het Boekhuis in de Zijdstraat.

Op de expositie Stuifmeel zien we voornamelijk geheel nieuw werk van Monic.

Op de poster en hier op de expositie zien we een foto van een raam, witgekalkt tegen de zomerse zonnestralen, de tere rozen tegen de roestige verwarmingsbuizen in een kader van oude kasroeden. Rozen op vruchtbare grond, zoals ook het hier vertoonde werk van Monic laat zien dat haar talent zich op deze vruchtbare grond verder ontwikkeld. In dit veelal nieuwe werk heeft ze zich laten inspireren door schilderijen uit de zeventiende en negentiende eeuw.

Onder andere zien we een serie kleurrijke bloemstillevens, waarbij ze op zoek ging naar bijzondere vazen en zelf de bloemenarrangementen creëerde om vervolgens met de camera vast te leggen. Daarna werden de foto’s licht bewerkt waardoor ze de uitstraling hebben van de bloemstillevens zoals we deze wel kennen uit de zeventiende eeuwse schilderkunst.

De serie zelfportretten, dames in nagenoeg lege ruimtes die niet veel meer doen dan met zichzelf bezig zijn of in gedachten verzonken lijken, zijn geïnspireerd op de laat negentiende eeuwse werken van de van oorsprong Friese schilder Alma Tadema.

De elementen in het interieur zijn ontstaan uit foto’s, genomen tijdens reisjes die Monic regelmatig maakt, eveneens schuwde zij naald en draad niet, en zijn de gewaden van haar hand. De bewerkingen van deze foto’s zijn uitgevoerd door Reint M. Baarda.

Tijdens deze samenwerking, waarbij Monic voor het grootste gedeelte de fotografie en Reint de bewerkingen verzorgd, ontstond al doende het idee voor het drieluik ‘Vernisage’, wat al eerder getoond is tijdens de Aalsmeerse kunstroute 2012, waar bijzonder enthousiast en lovend op gereageerd werd. Ook in Vernisage is het fotografische gedeelte door Monic gedaan en de meeste bewerkingen door Reint.

De Vernisage, toen al een meesterwerk genoemd, is opgebouwd uit een aantal hier in het Oude Raadhuis getoonde werken, gecombineerd met een reeks van voornamelijk zelfportretten, zowel aan de muur als op de voorgrond. Het drieluik nodigt de kijker uit om dit werk aandachtig te beschouwen, er is zoveel in te zien. De portretten aan de wand, de dames op de voorgrond, de bezoekers van de tentoonstelling, verveeld, in gedachten verzonken, verlegen, brutaal, beschouwend, converserend, wegkijkend, uitdagend. Modellen van de schilderijen lopen tussen het publiek,  vazen van de stillevens komen terug in de schilderijen, een foto met verschillende verhalen, door de kijker zelf in te vullen.